NUFFNANG AD

Tuesday, June 9, 2009

SPAGHETTI (MISI BERJAYA)

video


Keterangan: Spaghetti is the plural form of the Italian word spaghetto, which is a diminutive of spago, meaning "thin string" or "twine". The word spaghetti can be literally translated as "little lines."

Keterangan Aku: Peristiwa Oktober 2008 masih segar di ingatan (cubaan pertama untuk menghasilkan spaghetti)...
Bahan2 2008: Sauce Prego dan Spaghetti (itu sahaja yer)
Cara-cara: 1. Lembutkan spaghetti dengan mendidihkannya dalam air panas
2. Tuangkan sauce prego ke atas spagetthi yang dah lembut
3. Sedia untuk dimakan
Reaksi individu yang merasa: semua tersenyum dan gagah menghabiskan first try spaghetti aku tu...(bertujuan menjaga hatiku yang sensitif ni rasanya)...betulkan mama, abah dan ayin...korang buat2 mcm spagetthi tu sedap mcm dekat Restoren Itali kan?
SORRIIIIIIIIIII YER

KINI AKU KEMBALI,2009
Date: 080609
Venue: Rumah Mama
Senjata: Senduk Mama, dan Berbekalkan iltizam yang kuat
Tujuan: Merealisasikan impian membuat spaghetti versi Jejaka Kampung
Chef: Dengan membawa chef spaghetti terkenal untuk mengajar aku memasak spaghetti (di bawa Khas dari Terengganu)

MISI BERMULA:
1. Membeli segala keperluan untuk memasak
(spaghetti berjenama, sauce prego dalam tin, cendawan butang, gula, garam, lada benggala, fillet ikan, dan daging cincang brand ramly dll termasuk sudip, sudu dll)
2. Dimulakan dengan merendam spaghetti bertujuan melembutkannya
3. Menyediakan bahan2 untuk dijadikan sauce(potong cendawan, hancurkan daging cincang, gula garam secukup rasa)
4. Masukkan semua dalam periuk dan kawal penggunaan api
5. Sedia untuk dihidang kepada ibu2/ibu mentua

Tanda Misi Mencapai Objektif:
1. Spaghetti berbau harum, dan kaler yang menyelerakan
2. Aroma yang terhasil menarik perhatian jiran sebelah
3. Berlakunya penambahan (tambah nasik la, kalau kat sini tambah mee)
4. Senyuman terukir pada wajah si pemakan spaghetti

Ulasan aku:
Rasa best, sebab dapat buat spaghetti bersama kawan yang datang dari jauh, actually dia yang banyak mengajar camne nak buat spaghetti ni rasa best...
Thank much much to you F.H
Nanti i datang rumah u, i ajar u camne nak buat Meggi Keramat yer...

So, kat sini ada aku selitkan video sikit2 ketika kami main Masak2 that day...

so sweeettttttttt...

Need advice: sesapa ada idea/resepi rahsia nak bagatau kat aku pasal nak sedapkan spaghetti, silakan?
ohye, teringin juga nak buat carbonara
(masa time study, pernah buat macaroni ikan bilis...sedap2)
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

8 comments:

ف wildchild ۞ said...

seriously nampak sedap. dan tetiba lak teringin nak makan spaghetti.. :D

btw, nice tutorial. and nice ayat "ingat orang lelaki tak reti masak spaghetti?". hehe

hazali said...

kita lelaki ni, kalau kdg2 pi dapur, apa yang dimasak tu akan jadi sedap...

tak caya boleh try...

plan terbaru adalah nak try carbonara, ada sesapa nak ajar?

hehe

yginsaf4 said...

sodapnyerr..

Hint PerihaL said...

perghh..nnt aku wajibkan ko masak kat umah...

myself said...

bolehje hintperihal

apa yang penting, kena cukup materialnye
aku masak baik punya...
mesti tak boleh tido malam
(pasal kuar masuk toilet)
hoho...guro je
ada beran nak makan?

~C.I.K~Z.I.Z.E.E~ said...

nak!!!
tak ajak kite makan pon...huhu

kucingorengemok said...

sweetnya cerita 1 keluarga gigih makan spageti-prego-togel, hihihi.

Yazid Husain said...

sedapnya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

NUFFNANG AD

Siapa Online?

MY YAHOO MESSENGER